Miért Mutty?


A tengerimalacok nagyon kedves kis állatok, nem túl nagy ésszel, ám annál jámborabb, kedvesebb lélekkel. Csekély agyi kapacitásukba be van építve hangkeltésre alkalmas "software", amihez megfelelő "hardware" elemek is tartoznak. Ennek a hangkeltő rendszernek az egyik terméke a "Mutty". Ami leginkább "mutty-mutty", vagy méginkáb ennél sokkal többszöri ismétlődést mutat. Mivel a tengerimalac igen változatos, sokszínű formában képes kiejteni ezt az egy szót (olyan mind Dömdödöm a Négyszögletű Kerekerdőben), azt gondolhatnánk, hogy ez a majdnem tagolt hangkiadás már-már beszéd. Ezt támasztja alá, hogy minél több (egynél midnenképp nagyobb számú) tengerimalac van együtt, annál többet muttyog(nak), egymásnak. Különösen anya-gyerek kapcsolatban gyakori ez a "párbeszéd".

A "Mutty" maga egy kedvesen hagzó szó, és családomban a tengerimalac szinonímája. Egyetlen helyen találkoztam hasonló leírásával ennek a hangkiadásnak, ám ott ékezettel, "mütty"-ként volt jelezve. A mi első tengerimalacunk, Gimli, azonban kan lévén, mélyebb hangfekvésben ejtette, így lett Mutty. (Gimli egyébként olyan volt, mint egy macska, ha simogatták, dorombolás helyett Muttyogott megállás nélkül.) Bizonyos malacoknál a "mütty" gyakran jobban közelíti a valóságot (főleg ha van eg kis visítós felhang a mutty-ban), ám egyrészt ékezettel nem lehet domaint regisztrálni, másrészt eleve "mutty"-ként maradt meg a családi szókincsben.

Maga a "mutty" hang érthető "nyupp"-nak is, attól függ, melyik végéről közelítjük, főleg hogy kis kedvenceink sokszor egymás után adják ki magukból. A szó, mint MUTTY, önmagában 2 "T"-vel, írandó, ám nyelvészetileg még nincs megszabva, hogy a "muttyog", mint ige, szimpla vagy dupla "ty"-t tartalmazzon. Ejteni általában röviden ejtjük, úgy mint "mutyog". Merhogy ez a kedves szó nagyobb tartalommal is bír ám! Házi szóhasználatban "A Mutty" jelenti az éppen "aktuális" tengerimalacot, a család kedvencét, de jelenthet igenlést is, vagy többször, különböző hangsúllyal és szövegkörnyezetben akár teljes párbeszédek is megoldhatók puszta muttyogással (vagy mutyogással?), pl:
-Kész az ebéd!
-Jujj de jó!
Közölhető puszta muttyok sorozatával.

Mutty-al lehet köszönni, panaszkodni, örülni, és bármit, amit egy tengerimalac (vagy Dömdödöm) megold egyetlen szóval.

Ezért Mutty. :)

Vissza