Isznak-e a muttyok?

(módosítva 2005.06.02)
Nos, a kérdést nagyon hamar el lehet inzétni: Isznak.

Azonban, akármiylen egyszerű is ez a válasz, nem teljesen igaz. Erről ugyanis megoszlanak a vélemények. A tengerimalac tehát iszik, ha tud. Vagy ha adnak neki. Ez már jobban megközelíti a valóságot.

Egyes könyvek szerint, tilos a muttyoknak itatót adni a kezük (szájuk) ügyébe, mert csak hasmenésük lesz tőle, meg felfújódnak a sok víztől.

Ezidáig négy (illetve rövid ideig még kettő) tengerimalac fordult meg a lakásunkban, és ebből három folyamatosan rendelkezik/rendelkezett itatóval, tehát ha nem felejtjük el feltölteni (ha elfelejtjük, úgyis visít érte :)), akkor iszik ha kell neki, és nem is fújódott fel. Hasmenés persze előfordul, de nem számottevő, és nem is az itató a felelős.

Akik azt mondják, a tengerimalacnak kell innia, egyrészt azzal érvelnek, hogy midnen állatnak kell, másrészt meg azzal, hogy ez a legegyszerűbb módja, hogy C-vitamint juttassunk malackánknak. Erre azonban két dolog cáfol rá. az egyik, hogy vannak olyan állatok, amik soha életükben nem isznak, de még csak nem is pisilnek, klasszikus értelemben. :) Ezek azonban sivatagi állatok. A másik ellenpélda Gimli. Első malacunk két évig élt úgy, hogy egy kortyot nem ivott, pusztán salátával, paradicsommal, barackkal, uborkával és egyéb lédús zöldségekkel-gyümölcsökkel vette magához a szükséges folyadékot. Gimli ugyan csak két évet élt, de belátható, hogy ennyi idő alatt könnyedén szomjanhalhatott volna, ha nem lett volna elég neki a víz. (Gimlit tüdőgyulladás vitte el)

A C-vitamin mesterséges pótlása sem teljesen szükségszerű. Ha elég friss, vitamindús zöldséget adunk állatunknak, akkor nem szenved hiányt, mint ahogy az ember is megvolt C-vitamin tabletták nélkül, pár millió évig. Ennek ellenére (mivel a "városi" malackák -főleg télen- nehezen jutnak  friss zöldséghez, megfelelő ötletnek tűnik a vitamin mesterséges pótlása, és ennek egyik legegyszerűbb formája az önitatóba tett késhegyni aszkorbinsav (C-vitamin). Szerencsére vannak oylan kifejezetten tengerimalacoknak szánt tápok, amik elegendő C-vitamint tartalmaznak, így nem kell az itatóba (is) tenni.

Szükség esetben tehát a tengerimalacokat - megfelelő körültekintéssel - lehet önitató nélkül tartani, pusztán sok lédús ételről kell gondoskodni. Az önitató természetesen kényelmesebb, biztonságosabb megoldás, és egy pár napra (max. 2-3-4 nap!!!) kényszerből magára hagyott tengerimalac túlélését biztosíthatja egy teli itató, és egy extra tömött etetőtál. Ez esetben érdemes 2 itatót is "installálni" mert ha az egyik elromlik vagy kicsöpög, akkor a másik még esélyt ad az állatka túlélésére.

Vissza